Super Credit е част от

Статия в luximmo.bg: Елин Пелин е новият избор за дом на IT сектора

Удобна и бърза връзка със столицата, липса на голям трафик и задръствания, екологично чист, спокоен и бързоразвиващ се район до София, както и конкурентните цени на имотите, правят Елин Пелин изключително привлекателен за инвестиции както за чуждестранни компании, така и за семействата на средна възраст със стабилни доходи, търсещи самостоятелна среда на обитаване, по-спокойния и природосъобразен начин на живот, но в същото време с кариера, предполагаща едновременно работа от вкъщи и в близост до големия град.

Хибридният модел на работа и гъвкавите графици се превърнаха в тенденция през последните две години живот в условия на световна пандемия.

Много чуждестранни и български компании, особено от IT сектора, вече напълно приемат новата реалност и дават избор на служителите си да работят изцяло дистанционно или в съчетание с идване в офис.

Днес специалистите, които часове наред седят пред компютъра, имат възможност да останат да работят в големия град или да заминат на спокойно място с чист въздух и условия за спорт сред природата.

Според едно от проучванията на DEV.BG сред професионалисти, които работят и създават стойност в IT сектора всеки ден, било то с код, тестване на софтуер, управление на проекти и т.н., трите основни направления, в които инвестират IT специалистите са недвижими имоти (36%), технологични акции (29%) и крипто (28%).

„Купувачите в IT сектора продължават да предпочитат да придобиват имоти основно чрез банкови средства. Те се осигуряват на база реален доход и имат капитал за първоначални вноски, така че остават клиенти, които не са рискови за банките и получават отлични ипотечни условия. Това им позволява да имат налични средства, с които да пазаруват и друг вид активи, като технологични акции, дигитални валути и доста често ваканционен втори имот.“ - споделя Светла Стаменова, управител на SUPER CREDIT - лицензиран кредитен консултант от БНБ.

Част от резултатите на друго проучване на DEV.BG показват, че по-голямата част от хората дългосрочно искат да работят хибридно, а не изцяло remotе. Това предполага, че работата извън офиса трябва да е на удобно разстояние, с добра комуникация, и в същото време за предпочитане - да е извън динамиката на града.

Това е една от причините за развитие на регионите в непосредствена близост до София, сред които на изток са Лозен и Елин Пелин, които са на 15-20 минути с кола до офис сградите на Цариградско шосе и Mall Sofia. Бързият достъп до столицата, осигуряват липсата на задръствания и магистралите “Хемус”, “Тракия”, както и Подбалканското шосе, които минават през община Елин Пелин. Това прави общината атрактивна за български и чуждестранни инвестиции в логистично-производствени бази и сгради, които за последните две години са близо 300 млн. лева по изчисления на кметството.

Град Елин Пелин е административен център на едноименната община и е предпочитан за живот, поради чистата природа без производства и натоварено движение, както и наличието на всякакви услуги за домакинствата. В града има парк, читалище, професионална гимназия, СОУ, две начални, едно основно училище и три детски градини. Нещо повече, Елин Пелин е с тенденция за най-ниско ниво на престъпност, заради видео наблюдението, установено из града.

Общината има дългосрочна визия и политика за подобряване на средата на живот за младите семейства с деца.

 Тя е една от петте в страната с положителен демографски прираст за последните 10 години. Причината е и местната социална политика с подпомагане до 4000 лева на семействата с трето дете. В общината са едни от най-високите заплати в страната за 2020 година, според данни на Института за пазарна икономика (ИПИ), а всеки ден близо 4 хиляди души от съседни общини и София пътуват за работа тук.

Екологично чистата територия на община Елин Пелин, предлага и условия за спорт и отдих сред природата - язовир, подходящ за водни моторни спортове, две ловни стопанства, голф игрище в с. Равно поле, а за планински преходи най-близкият връх е Мургаш (1687 м).

„Продължава тенденцията да се търсят имоти в екологични райони на достъпна цена, които да предоставят възможност за работа от дистанция. На пазара почват да се появяват нови комплекси, които се проектират и съобразяват с нуждите на новото поколение млади семейства с деца. Те са образовани, предпочитат динамичния живот в екологична среда, обичат да спортуват и в същото време нe искат да се откъсват от удобствата на големия град.“ - Това споделя един от водещите консултанти в сферата на недвижимите имоти, Милена Ралчева от компанията Luximmo.

Нов жилищен комплекс от къщи в гр. Елин Пелин предлага този сигурен и комфортен начин на живот, където може спокойно да се отглеждат децата, дори докато се работи от вкъщи.

В този комплекс, който е само на 800 м от центъра на града, са обособени красиви алеи, площад с фонтан и паркова среда за спорт и релакс. Сред удобствата му са ресторант, магазин и фитнес, както и паркоместа за гости на живущите. Професионалната поддръжка на комплекса включва почистване и грижа за алеите, озеленените площи, осветление, видео наблюдение. Всяка къща е със собствен двор, като разпределението е изключително практично с три големи спални и просторна дневна с веранда.

Нов жилищен комплекс от апартаменти „Св. Св. Константин и Елена“ е другият удачен избор за имот в близост до София.

Комплексът се състои от две жилищни сгради с разнообразие от двустайни, тристайни, четиристайни апартаменти и ателиета вариращи от 65.81 м² - 139.62 м². Намира се на изключително спокойно, озеленено и просторно място в с. Гара Елин Пелин, между гр. Елин Пелин и Нови хан. В близост до комплекса има парк, детска градина и ясла, библиотека, недалеч е от супермаркета, новата църквата и площада.

Публикуваната статия е превод / преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение. Ако желаете да използвате информацията в тази статия, моля свържете се със SUPER CREDIT, за да получите разрешение.

 

 

Още от Полезно