Super Credit е част от

Статия в bloombergtv.bg: Имотният пазар в София с най-много сделки от 2008 г. насам

Имотният сектор в столицата отбелязва по-добро първо тримесечие от 2022 г., която беше най-добрата година за настоящия цикъл на пазара.

Имотният пазар в София започна 2024 година на много високи обороти

През първото тримесечие в столицата са вписани 7298 покупки на недвижими имоти. Това е ръст с 14,4% спрямо същия период на 2023 г., когато бяха вписани 6381 покупки. Данните са на Агенцията по вписванията, като в това число влизат покупко-продажби на всички видове имоти – апартаменти, къщи, бизнес помещения, строителни парцели, земеделски земи. Традиционно в София най-голям е делът на сделките с жилищни имоти.

Имотният сектор в столицата отбелязва по-добро първо тримесечие от 2022 г., която беше най-добрата година за настоящия цикъл на пазара. Тогава много хора пренасочиха спестяванията си към недвижими имоти предвид високата инфлация.

Нещо повече - имотният пазар в София отбелязва второто най-добро начало на годината през XXI век. Повече сделки за периода януари-март имаше само през 2008 г. (8035 покупки), когато пазарът беше обхванат от незапомнена спекула покрай присъединяването на България към Европейския съюз, притока на чуждестранни капитали и бързо нарастващите цени в предходните 2-3 години.

Сега ситуацията е по-различна: България се присъедини към Шенгенското пространство (по въздух и море) преди дни, напредва по пътя към членство в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) и се подготвя за присъединяване към еврозоната през първата половина на 2025 г. Според участници на имотния пазар обаче тези фактори нямат силно влияние и покупките се движат основно от български купувачи.

Мощен фактор за силната динамика на имотния пазар са ниските лихви по ипотечни кредити, които предлагат банките. 

По данни на БНБ през февруари т.г. средната лихва за новоотпуснатите жилищни кредити (в левове) се понижава леко до 2,54% спрямо 2,57% през януари т.г.

Статистиката на ЕЦБ и другите централни банки в ЕС показва, че ипотеките в България са с едни най-ниските лихви в целия Европейски съюз, като по-ниски са само в Малта (2,35%).

Източник: ЕЦБ

Общият обем на новите жилищни кредити в България през февруари е 582,5 млн. лв. (без предоговорените кредити и кредитите за рефинансиране), което е ръст със 71% спрямо февруари 2023 г. (340,2 млн. лв.).

Данните на Агенцията по вписванията показват, че банките отпускат не само по-големи, но и повече на брой жилищни кредити. През първото тримесечие на 2024 г. в София са вписани общо 4475 договорни и законни ипотеки, което е увеличение с 30% в сравнение със същия период на 2023 г. (3443).

Общо за цяла България покупките на недвижими имоти през първото тримесечие на 2024 г. са 43 779.

Това е спад с 1,5% спрямо същия период на м.г.

В Пловдив имотният пазар също засилва активността си. За първите три месеца на 2024 г. са вписани 3365 покупко-продажби на имоти, което е увеличение с 3,9% спрямо периода януари-март на 2023 г. (3240).

Продажбите на имоти във Варна се увеличават с 12,7% - от 2813 през Q1 на 2023 г. до 3170 през Q1 на 2024 г. Ръст на сделките има и в Бургас – с 9,2% до 1668 през първото тримесечие на настоящата година.

Публикуваната статия е превод / преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение. Ако желаете да използвате информацията в тази статия, моля свържете се със SUPER CREDIT, за да получите разрешение.

Още от Полезно