Super Credit е част от

Статия в businessnovinite.bg: Пазарът на имоти у нас - засилено търсене и ограничено предлагане

Купувачите предпочитат ново строителство, като най-голям интерес имат към кварталите с по-ниски цени.

Имотните пазари в големите градове у нас следват тенденциите и бележат засилено търсене и ограничено предлагане през първото полугодие на 2022 г.

Купувачите предпочитат ново строителство, като най-голям интерес имат към кварталите с по-ниски цени, които в момента се развиват активно в периферните зони на градовете.

Експерти обясняват, че цените на имотите в София, Пловдив, Варна и Бургас започват да се изравняват. Жилищата във втория ни по големина град вече преминават границата от 900 евро/кв.м. и успяват да догонят градовете по Черноморието, които предлагат имоти на цени от 957 евро/кв.м.

През първото тримесечие на 2022 г. средната цена на жилищата в Бургас е 956 евро/кв.м, сходна с тази в Пловдив.

Ситуацията при пазара на недвижими имоти през второто тримесечие на годината не се е променила много спрямо изминалото първо тримесечие от годината.

Апартаментите продължават да са по-търсени и да заемат водещо място при предлагането.

Статистиката показва, че купувачите предпочитат тристайните апартаменти пред двустайните, като цената варира спрямо местоположението, етапа на строителството, състоянието на имота, а също и т.н.

Така, например, за двустайни апартаменти в столицата, инвестициите са в широк диапазон и варират между 87 000 до 165 000 евро през второто тримесичие на годината, а сделките с тристайни апартаменти се случват на нива от 120 000 до 300 000.

Ръст е отчетен и при броя на сделките с имоти спрямо първото тримесечие на годината. В София са вписани с 34% повече сделки отколкото през първите три месеца от годината. Ръст се наблюдава и в морските градове Варна и Бургас – съответно с 25% и 35 на сто.
Публикуваната статия е превод/ преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение. Ако желаете да използвате информацията в тази статия, моля свържете се със SUPER CREDIT, за да получите разрешение.

Още от Полезно