Super Credit е част от

Невена Стоянова пред Bloomberg TV: "Инфлацията и силното търсене доведоха до рекордно първо полугодие на имотния пазар"

Статия в bloombergtv.bg

Първата половина на 2022 г. беше рекордно силна спрямо същия период на 2021 г.

Трябва да се отбележи, че голяма част от новото строителство, което се продаде в предходните две години, беше вписано през 2022 г., отделно имаше много силен пазар. Огледите не намаляват, не намалява и сключването на сделки. Това заяви Невена Стоянова, управляващ директор на Luximmo Finest Estates и Barnes Bulgaria, в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

По думите на Стоянова инфлацията е фактор, който допълнително мотивира българите да инвестират парите си в имоти, а увеличението на лихвите от Европейската централна банка все още не е факт, така че не тревожи купувачите.

„Има малко недоверие в новото строителство, тъй като се наложи много от инвеститорите да коригират своите цени на продадени незавършени имоти – да ги индексират спрямо инфлационния индекс, което доведе до разклащане на „пазара на зелено“, отбеляза Стоянова.

„Търсенето на вторичния пазар е по-засилено“.

По думите на госта продължаващият ръст в цените на имотите се дължи на търсенето, което изпреварва предлагането, както и на поскъпването на вложените материали.

„В момента вторичният пазар е абсолютно изчерпан, което дава предпоставка продавачите да могат да си позволят да искат по-високи цени на предлаганите имоти“.

Стоянова отбеляза, че засега няма замразени строежи, в следващите три месеца не се очаква обемите на строителство да намалеят.

„Има накъде да растат цените, защото инфлацията се ускорява, а търсенето не намалява. В момента, в който тенденцията се обърне – банките започнат да повишават лихвите и инфлацията се стабилизира, може би няма да има такова търсене“.

В София традиционно най-предпочитани райони остават Лозенец, Докторски паметник, Бояна, Драгалевци, стана ясно от разговора. Като пример за подценен район експертът посочи Банкя.

Гостът разказа, че извън България купувачите на луксозни имоти традиционно залагат на Гърция, висок е интересът и към Дубай, където има предложения на софийски цени.

По отношение на доходността Стоянова посочи, че в София тя е в размер на 4-5%, има определени сгради и комплекси, в които достига 7-8%.

Гостът направи и прогноза за развитието на пазара, като краткосрочните ѝ очаквания са за достигането на ценово плато.

Целия разговор вижте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria

 

Публикуваната статия е превод/ преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение. Ако желаете да използвате информацията в тази статия, моля свържете се със SUPER CREDIT, за да получите разрешение.

Още от Полезно