Super Credit е част от

Статия в luximmo.bg: Ръст на инфлация, доходи и депозити. Силен интерес към имотите

Средният лихвен процент по жилищните кредити се понижава с 0.05 процентни пункта на месечна и с 0.22 процентни пункта на годишна база, достигайки ново историческо дъно от 2.49% към края на юни тази година.

В последните дни Националният статистически институт и Българската народна банка оповестиха важни данни.

Според тях в страната се отчита сериозен ръст на средната месечна работна заплата, инфлацията достигна невиждани от 24 години нива, а големите депозити на домакинствата са на рекордни стойности.

Ниските лихви по спестяванията продължават да притесняват все повече населението. Ето защо те обръщат поглед към второто най-популярно вложение след депозитите – имотите, за да защитят парите си от обезценяване.

Останалата част от населението, която иска да купи имот, но не разполага с големи спестявания, разчита на рекордно ниските лихви по кредитите.

Но да се върнем на данните.

Заплати

През второто тримесечие на 2022 г. средната месечна работна заплата e 1 730 лв., като нараства спрямо първото тримесечие на 2022 г. със 7.8%, сочат данни на НСИ.

Спрямо 2021 г. тя се повишава с близо 15%, до 1 505 лв.

Депозити

Към 30 юни в страната ни има близо 60 000 депозита за суми над 100 000 лв.

Точната им бройка е 59 867, което е с 12 091 повече спрямо година по-рано.

Общо 114 са депозитите на сектор Домакинства за над 1 млн. лв., става ясно от данни на Българска народна банка.

Това е с два повече спрямо тримесечие по-рано и с девет над броя им от преди 12 месеца.

Към 30 юни 2022 г. в тези 114 влога са съсредоточени 198.183 млн. лв. Това прави средно по 1.738 млн. лв.

Само за тримесечие у нас има със 110 депозита повече за суми между 500 хил. лв. и 1 млн. лв. Днес те вече са 872 на брой, което е с 14.4 на сто повече спрямо 31 март и с 47% над нивото им от преди година.

Инфлация

Годишният темп на нарастване на инфлацията в България продължава да се ускорява. Към края на юли тя вече е 17.3% спрямо 16.9 на сто месец по-рано.

Ръстът на инфлацията у нас се наблюдава за 17-и пореден месец. В момента тя е на най-високите си нива от 1998 г. насам, когато достига 18%.

От началото на годината в България се отчита инфлация от 11.3%.

Кредитите

За първи път в историята лихвите по кредитите у нас паднаха под 2.5%. Те вече са двойно по-ниски от най-голямата икономика в света – американската.

Именно това е причината за сериозния интерес към покупката на имот. Това се отнася както за купените за собствено ползване имоти, така и за тези с инвестиционна цел.

Средният лихвен процент по жилищните кредити се понижава с 0.05 процентни пункта на месечна и с 0.22 процентни пункта на годишна база, достигайки ново историческо дъно от 2.49% към края на юни тази година.

Пазарът на имоти

Какво се случва на пазара на имоти през отпускарския сезон? Оказва се, че след временното затишие през юли, август отново е силен за бранша.

„Въпреки отпускарския месец август, ние от LUXIMMO наблюдаваме увеличен брой на заявки за огледи“, казва Невена Стоянова, управляващ директор и акционер в компанията.

Тя споделя, че продажбите на ново строителство наваксват обем след временния спад през последните два месеца.

Стоянова посочва още, че най-търсени са имотите на вторичния пазар, или иначе казано - такива, които са напълно завършени и мебелирани.

При тях е налице по-голямо търсене, отколкото предлагане, което води до по-бързо сключване на сделките, когато цената е пазарна и добре консултирана от професионален брокер.

Какво се търси и на какви цени?

„В момента не се наблюдава тенденция към намаляване на офертни цени, тъй като няма по-добра алтернатива за съхранение на парите от имота в условия на повишаваща се инфлация“, казва още Стоянова.

Според данните на LUXIMMO, най-търсени са апартаментите с три спални, 2 или 3 бани, минимум 1 паркомясто, с двор или голяма тераса.

Особено голямо е търсенето на имоти в затворени комплекси или сгради с добра поддръжка в южните райони на столицата – Лозенец, Изток, Изгрев, Горна баня.

„Засилено търсене в момента има и на пентхауси, които разполагат с три или четири спални. В този сегмент обаче няма почти никакво предлагане. Най-голямо търсене има на качествени имоти на цени от 350 хил. евро до 600 хил. евро“, допълва още експертът.

Публикуваната статия е превод/ преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение. Ако желаете да използвате информацията в тази статия, моля свържете се със SUPER CREDIT, за да получите разрешение.

Още от Полезно