Super Credit е част от

Статия в investor.bg: Близо 80% от новозапочнатите жилища през третото тримесечие са в София, Пловдив, Варна и Бургас

В четирите най-големи града в страната ни са съсредоточени и 85,5% от издадените разрешения за строеж на жилища през същия период.

85,5% от издадените разрешения за строеж у нас през третото тримесечие са съсредоточени в четирите най-големи града в страната – София, Пловдив, Варна и Бургас.

Подобна е картината и при новозапочнатото жилищно строителство, близо 80% от което също е съсредоточено в тези четири града.

Издадените разрешения за строеж и започнатото жилищно строителство у нас са продължили да растат през лятото след силното покачване и през пролетните месеци, сочат данни на Националния статистически институт (НСИ). 

Това се случва на фона на висока инфлация, поскъпване на строителните материали, очаквания за повишаване на лихвите по ипотечните кредити и за забавяне на икономиката.

През третото тримесечие местните администрации са издали общо разрешения за строеж на 2159 жилищни сгради с 14 708 жилища в тях и обща разгъната застроена площ (РЗП) от над 1,6 млн. кв. м.

Спрямо предходното тримесечие издадените разрешения за строеж на жилищни сгради намаляват с 4%, разгънатата им застроена площ се свива с 2,3%, но жилищата в тях се увеличават с 6,5 на сто, което означава, че предстои изграждането на повече, но по-малки жилища. Издадени разрешителни за строеж на нови сгради по видове и тримесечия. Графика: НСИ Издадени разрешителни за строеж на нови сгради по видове и тримесечия. Графика: НСИ

При сравнение с третото тримесечие на миналата година издадените разрешения за строеж на нови жилищни сгради се увеличават със 17%, а жилищата в тях – с 65,7%. Общата им РЗП е нагоре с 55,5 на сто.

Традиционен лидер е София с 5407 жилища с предстоящо строителство, плътно следвана от Пловдив с 4760. С 1595 одобрени за строителство жилища Варна е единственият друг областен град у нас с над 1000 одобрени за строителство жилища, а в Бургас те са 818.

На обратния полюс са Разград, Смолян и Силистра със съответно 9,12 и 15 жилища с предстоящо строителство. Няма данни за Враца и Монтана. Издадени разрешителни за строеж - разгъната застроена площ по видове сгради и тримесечия. Графика: НСИ Издадени разрешителни за строеж - разгъната застроена площ по видове сгради и тримесечия. Графика: НСИ

При новозапочнатите жилища – от общо 8823 в цялата страна през третото тримесечие 7055, или близо 80%, се намират в София, Пловдив, Варна и Бургас.

По този показател убедителен лидер е столицата с 3758 новозапочнати жилища, а морската столица изпреварва Пловдив с 1728 спрямо 891. Бургас е на четвърто място с 678. В Русе, който в последните две тримесечия беше лидер у нас по ръст на цените на жилищата, е започнато строителството на едва 121 нови жилища, а в Стара Загора те са 215. В четири областни града у нас за едно тримесечие е започнало строителството на под десет жилища – Враца, Силистра, Смолян и Ямбол.  

В цялата страна през третото тримесечие е започнало строителството на 1559 жилищни сгради с общо РЗП от малко над 1 млн. кв. м. Броят на жилищните сгради нараства на тримесечна база с 12,3%, а на жилищата в тях - с 22,5%. Общата им застроена площ също е нагоре с 16,9 на сто. На годишна база започнатите нови жилищни сгради се увеличават с 14,9%, жилищата в тях растат с 35,2%, а общата им застроена площ е по-голяма с 32,5 на сто.

София лидер по разрешено офис строителство, Варна – по новозапочнато

През третото тримесечие местните администрации са издали разрешения за строеж на 14 административни и офис сгради с обща площ от малко под 57 хил. кв. м. Пет от тях с обща площ от 50 408 кв. м се намират в София, а други три по-малки офиса с общо РЗП от 1899 кв. м са одобрени за строителство в Пловдив, сочат данните на НСИ по градове.

Издадените разрешения за строеж на офис и административни сгради у нас намаляват с 30% на тримесечна база, но общата им площ расте със 142,7%. Сравнено с третото тримесечие на миналата година броят на офисите с предстоящо строителство нараства с 55,6%, а площта им – над осем пъти.

През лятото е започнало строителството само на 11 офис и административни сгради с общо РЗП от едва 4173 кв. м, от които четири офиса с обща площ от близо 2000 кв. м се намират във Варна.  

Броят на новозапочнатите офиси е без промяна спрямо предходното тримесечие, но площта им намалява с 58,7%. На годишна база се свиват както броят, така и площта на новозапочнатите офис и административни сгради, съответно с 21,4% и 76,6%.

Хасково измества Варна по новозапочнато строителство на други сгради

Пловдив продължава да е лидер у нас по разрешено и новозапочнато строителство на други сгради, включително складове и индустриални имоти, макар че по втория показател разликата със София през третото тримесечие е минимална. Между юни и септември в града под тепетата е разрешено строителството на 184 250 кв. м други сгради при малко над 132 хил. кв. м в столицата. През същия период в Пловдив е започнало строителството на 61 176 кв. м други сгради спрямо 60 326 кв. м в София. Следва София-област с малко над 47 хил. кв. м, а изненадващо на четвърто място в страната е Хасково с 32 402 кв. м, като изпреварва Варна. Още 35 608 кв. м други сгради са получили разрешение за строеж в Хасково през третото тримесечие.

Общо в страната са издадени разрешения за строеж на 1213 други сгради с РЗП от 722 909 кв. м., а е започнало строителството на 669 с обща площ от 442 870 кв. м. Издадените разрешения за строеж на други сгради са с 4,2% повече на тримесечна база, а РЗП-то им също се увеличава с 3,6 на сто. На годишна база повишението е със съответно 2,5% и 0,2 на сто.

През летните месеци е започнало строителството на 10,8% повече други видове сгради на тримесечна база, но с 12,1% по-малка РЗП. При сравнение със същия период на миналата година броят на новозапочнатите други сгради расте с 16,3%, а общата им площ е по-голяма с 9,3 на сто.

Публикуваната статия е превод/ преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение. Ако желаете да използвате информацията в тази статия, моля свържете се със SUPER CREDIT, за да получите разрешение.

Още от Полезно