Super Credit е част от

Статия в investor.bg: Инфлацията засилва желанието за собственост на жилище

Според американски изследователи „парите в бетона“ за мнозина представляват сигурна инвестиция.

Според изследователи от Училището по мениджмънт към Калифорнийския университет в Сан Диего (UCSD) и Калифорнийския университет в Бъркли недвижимите имоти са много търсени по време на висока инфлация. 

„Смятаме, че в тази ситуация хората избират да купуват, а не да наемат, защото се притесняват от бъдещата инфлация, която може да повиши както наемите, така и цените на имотите. Това е особено вярно, ако могат да финансират покупката си с ипотечен кредит с фиксирана лихва, който ги предпазва от бъдещата инфлация", казва икономистът от UCSD Алекс Стейни Уелшо.

Проучването е първото, което разкрива, че личният опит с инфлацията е движеща сила за притежаването на жилище.

"Хората, които са преживели висока инфлация в миналото, могат да очакват по-висока инфлация в бъдеще, което ги кара да съжаляват, че не са собственици на жилища", казва Алекс Стейни Уелшо. 

Тя добавя, че последиците от високата инфлация, която хората по света изпитват в момента, ще имат трайно въздействие върху жилищните пазари.

"Нашият документ предполага, че кохортите, преживяващи настоящия инфлационен период, ще преживеят по-голямо търсене на жилища през следващите години", каза тя.

Интервюирани са 700 собственици на жилища

За да разберат как хората взимат решения за покупка на жилище, Уелшо и съавторът му Улрике Малмендиер от Калифорнийския университет в Бъркли интервюират 700 собственици на жилища в Австрия, Германия, Ирландия, Италия, Португалия и Испания за това кои са добрите причини за покупка на жилище, дали лично са преживели висока инфлация, дали се притесняват от бъдещата инфлация и дали инфлацията е повлияла на собствените им решения за покупка.

50% от тях смятат, че „недвижимите имоти са добра инвестиция, когато има инфлация". 21% от хората, които вече са изпитали висока инфлация, са по-притеснени от бъдещата инфлация, а 74% смятат, че инфлацията е повлияла на решението им да купят жилище.

Авторите са използвали и данни от проучването на Европейската централна банка за финансирането и потреблението на домакинствата, проведено сред 220 000 домакинства в 22 европейски държави. Те показват, че инфлацията оказва голямо влияние. Например, увеличение на инфлацията от 2 на 5,4% би увеличило дела на желаещите да притежават имот - от 65 на 75%.

Литва, Словакия и Хърватия

Фактът, че домакинствата в различните държави са били изложени на епизоди на по-висока или по-ниска инфлация в миналото, може да помогне да се обяснят разликите в разпространението на собствеността върху жилище. В Германия и Австрия например по-малко от половината от домакинствата притежават жилище.

Но в Литва, Словакия и Хърватия - страни, които в миналото са имали висока инфлация, 85% или повече от гражданите притежават жилища. За разлика от тях във Франция, която предлага по-голяма стабилност на цените, само 57% от местните притежават жилище. В съседна Испания обаче, страна с дълга история на инфлация, този дял е 82%.

Публикуваната статия е превод / преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение. Ако желаете да използвате информацията в тази статия, моля свържете се със SUPER CREDIT, за да получите разрешение.

Още от Полезно