Super Credit е част от

Статия в bgvoice.com: Българите в чужбина инвестират в имоти в Родината

Банките също вече отчитат тенденцията и предлагат специални кредитни продукти, за българи, живеещи в чужбина.

Независимо от скока на цените, парцелите в България не престават да бъдат едни от най-евтините в Европа

Българите в чужбина обръщат пазара на недвижими имоти в Родината. Напоследък те масово купуват имущество в България за бъдещи нужди.

„Купуват си жилища у нас от доста дълги години. Пазарът в България се движи на талази. Независимо от скока на цените, парцелите в България не престават да бъдат едни от най-евтините в Европа. На българите това им е родината и това е естествен развой – да влагат в собствената си страна. Ясно е, че парите, които са изкарали навън, имат друга стойност у нас и за тях това е по-допустимо“, каза преди време заместник-председателят на Национално съдружие „Недвижими парцели“ Ирена Перфанова пред Bulgaria on Air.

Някои от сънародниците ни ги купуват с цел да живеят в тях като се завърнат обратно в Родината. Други купуват имоти за своите деца, а трети – с чисто инвестиционна цел."

"В България стандартът за ново строителство е жилищата да се продават на шпакловка и замазка. Клиентите ги купуват в този вид. Дали те ще се ангажират да ги завършат, това зависи от всеки един купувач. Довършителните действия струват скъпо“, сподели още Перфанова.

По думите й е хубаво да привличаме задграничните вложения в България и би трябвало да приветстваме сънародниците ни, които желаят да влагат парите си в имоти в Родината.

„Не считам, че те са толкова огромно количество, че да трансформират цените на пазара на недвижими парцели. По-скоро високите цени са поради ограниченото предлагане, а хората не намират правилния момент и логика да препродадат жилищата си.

Какво ще направят с тези средства? Лихвените проценти по депозитите в банките са извънредно ниски и хората са внимателни“, уточни Перфанова.

Вторичният пазар също се усилва. На пазара излизат добре ремонтирани жилища с обзавеждане – на много високи цени. А цените на имотите в страната не престават постепенно да нарастват.

От началото на годината цените са скочили с 3–5%

Има жилища, чиито цени не са се повишили. Наблюдава се склонност имотите на пазара да се задържат по-дълго време. Има по-голямо търсене на многостайни жилища и такива с тераси и гледки.

„Не всички клиенти търсят огромната площ, а по-скоро функционално разпределение. Може да е по-малка стаята, само че да има самостоятелност. Повечето самостоятелно пространство в жилището е по-търсено. Метрото оказва огромно въздействие на какво разстояние от градския транспорт хората биха предпочели да си купят жилище“, акцентира Перфанова.

Очакванията до края на годината не са за фрапантно повишаване на цените на недвижимите имоти. За сметка на това обаче лихвите ще продължат плавно да се покачват, уточни тя.

Банките също вече отчитат тенденцията и предлагат специални кредитни продукти, за българи, живеещи в чужбина.

Още преди няколко години от Пощенска банка отчетоха ръст с 55% на запитванията от българи, живеещи и работещи зад граница, които искат да се сдобият с недвижимо имущество в България. Финансовата институция тогава разработи специален метод за извършването на дистанционни консултации, използвайки всички съвременни технологии за комуникация.

Някои банки предлагат специален ипотечен кредит и за лица – български и чуждестранни граждани, които нямат постоянен адрес в Родината.

Българите са в топ 10 в Европа по брой собствени жилища, уточни пред БНР Добромир Ганев, председател на Националното сдружение „Недвижими имоти“.

За 2022 г. имотните сделки в България са били 242,000 сделки. За тази година е бил отчетен лек спад в обема от сделки в първото тримесечие, но през май и юни търсенето се е успокоило.

Относно статистиката за броя на необитаемите имоти в страната Добромир Ганев уточни, че те не са „пустеещи“. По думите му това не е феномен за България и мнозина запазват своите спестявания чрез придобиване на такъв тип имоти. Той акцентира и върху демографската криза.

2021-ва и 2022-ра са били рекордни като обем на имотните сделки заради желанието на голяма част от българите да придобият втори дом в по-малки общини или ваканционен тип собственост в морски или планински курорти, подчерта още Ганев.

„Това беше феномен, който наблюдаваме за първи път в последните 30 години.“

Обратна тенденция: В кои държави българите купуват имот?

Желанието за дом в чужбина, съчетано с инвестиционни намерения, подбудени от покачващата се инфлация, карат все повече българи да се замислят за покупка на имот зад граница. Някои го правят с цел да имат ваканционен имот в друга държава, което им предлага по-атрактивно и по-различно преживяване от това да имаш имот в България. Други купуват с цел да осигурят на детето си, което следва в чужбина, дом, като преценяват, че покупката ще им излезе по-изгодно, отколкото наемането на апартамент.

Традиционно най-голям интерес има към северната част на Гърция и то основно в два района. Единият са двата ръкава на Халкидики. Вторият район е около Кавала, където цените са доста изгодни в сравнение с останалата част на южната ни съседка. Близо 80% от българите, които решават да купят имот в чужбина, избират Северна Гърция, уточнява Никола Стоянов, собственик на агенция LUXIMMO.

Няма официални данни колко българи са купили имоти в южната ни съседка, но през последните месеци интересът е огромен.

Последната година има и доста българи, които търсят имоти в Дубай. Макар и малко, съществува запитване за придобиване на имот и в Турция. Има и една трета категория клиенти – българи с изключително големи финансови възможности. Инвестиционно купуват в европейски столици като Виена, Лондон и Испания.

САЩ също са във фокуса на малка част от българските клиенти, желаещи да придобият имот зад граница.

Българите в чужбина продължават да са най-големият инвеститор в Родината

Haшите cънapoдници, paбoтeщи в чyжбинa, пpoдължaвaт дa изпpaщaт гoлeми cyми пapи в Родината нa cвoи poднини и близки, пoкaзвaт дaннитe нa БHБ.

Paзглeдaнo пo мeceци, дoceгa тaзи гoдинa нaй-мнoгo пapи ca изпpaтeни пpeз мaй. B cpaвнeниe c пpeвoдитe зa пъpвитe пeт мeceцa нa 2022 гoдинa, зa cъщия пepиoд от началото на 2023 г.  пapичнитe пpeвoди oт чyжбинa нapacтвaт c близo 84 млн. eвpo.

Oчaквaниятa ca дo кpaя нa тaзи гoдинa cyмaтa, изпpaтeнa y нac oт бългapи, paбoтeщи в чyжбинa, дa нaдвиши 1,2 млpд. eвpo.

Зa пъpвoтo тpимeceчиe нa тaзи гoдинa peкopдьopи пo тpaнcфepи ca paбoтeщитe бългapи в Гepмaния. Зa пъpвитe тpи мeceцa тe ca пpaтили нa poднинитe cи oбщo 67,3 млн. eвpo, или нaд 130 млн. лeвa.

Bтopи пo paзмep нa изпpaтeнитe в Родината пapи ca бългapитe в CAЩ, кoитo ca пpeвeли 61,4 млн. eвpo.

Oт Иcпaния и Beликoбpитaния cyмитe, кoитo влизaт зa пъpвoтo тpимeceчиe, ca cъoтвeтнo 34 млн. и 32 млн. eвpo. Гъpция e нa пeтo мяcтo пo тpaнcфep нa cyми към Бългapия – 20 млн. eвpo.

Публикуваната статия е превод / преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение. Ако желаете да използвате информацията в тази статия, моля свържете се със SUPER CREDIT, за да получите разрешение.

Още от Полезно