Super Credit е част от

Статия в acib.bg: 5 съвета при теглене на жилищен кредит

Финансовото планиране е много ключов момент при покупката на жилище чрез кредит от банка.

Жилищният кредит е целеви ипотечен кредит, който банката отпуска за точно определена цел – покупка на жилище. 

 

Не всеки разполага със собствени средства, за да си купи жилище и затова прибягва към финансиране чрез кредит от банка. Жилищният кредит е целеви ипотечен кредит, който банката отпуска за точно определена цел – покупка на жилище. Но преди да пристъпите към теглене на жилищен кредит, за да си купите мечтаното жилище, препоръчваме да се запознаете с няколко полезни съвета.

 Изберете подходящ дом

Изборът на жилище изисква повече време и усилия, защото е важна стъпка в живота на всеки човек. Важно е да помислете от какво точно имате нужда по отношение на вида на имота, локация, разпределение, големина, цена и финансирането му.  Бъдете разумни и реалисти за това какви са вашите финансови възможности и какво може да си позволите. Проучете добре имота, строителя, консултирайте се със специалисти по отношение на качеството на строителството за евентуални проблеми, които могат да възникнат.

Преценете финансови си възможности и самоучастието

Финансовото планиране е много ключов момент при покупката на жилище чрез кредит от банка. Преценете какви лични средства можете да отделите, за да участвате в покупката на имота и какъв е размерът на финансиране, от който се нуждаете. Повечето банки финансират кредитополучателите с до 80-85% от стойността на сделката за покупка на жилище. Останалата сума следва да я покриете със собствени средства. Освен това, ще имате и допълнителни разходи, свързани с прехвърлянето на имота, такси, документи, комисиони и други.

Планирайте внимателно бюджета си и месечната вноска по кредита

След като сте избрали идеалното жилище за вас, следва да планирате внимателно бюджета си за покупка на желания имот. Определете каква сума можете да изтеглите под формата на кредит, срока на кредита и месечната вноска за изплащането му. Трябва да отчетете с какви приходи разполагате, какви разходи имате всеки месец, за да сте сигурни и спокойни, че ще можете да изплащате кредита редовно. Препоръчително е да ви остават 50-60% от месечния ви доход след плащане на вноската по кредита. 

Това е много важна стъпка, защото може да ви спести проблеми по време на изплащането на заема – просрочие или неплащане на дължимите месечни суми. Това може да доведе до плащане на наказателни лихви, което допълнително ще затрудни финансовото ви състояние, както и до влошаване на кредитния ви рейтинг. 

Потърсете съдействие от кредитен посредник

Когато имате нужда от кредитиране, особено за покупка на жилище, най-разумното, което можете да направите, е да потърсите съдействие от кредитен посредник. Вие теглите жилищен кредит веднъж или два пъти в живота, а те се занимават с това ежедневно, знаят всички тънкости на пазара и познават всички подводни камъни, и така могат да ви спестят много неприятности.

Работата на кредитния консултант е да се запознае с вашите искания, финансови възможности и след това да събере достатъчно оферти от няколко банки, за да можете да направите информиран избор. Услугата на кредитните посредници е напълно безплатна за клиента, а те от своя страна ще ви съдействат по време на целия процес при избор и кандидатстване за кредит. Ако се възползвате от услугата на кредитен консултант, ще си спестите време и усилия да обикаляте по банкови офиси, институции за набавянето на изискваните документи и ще получите консултиране и помощ на всеки етап от процеса.

Изберете банкова оферта с най-подходящите за вас условия

Когато правите избор за жилищен кредит, трябва да помислите за няколко неща: каква лихва ще изберете – фиксирана или плаваща, в каква валута да бъде кредитът, за какъв срок ще бъде договорът за кредит, месечната вноска, крайното оскъпяване на кредита и други съпътстващи разходи. Тук на помощ може да бъде кредитният консултант, който е наясно с условията на банките и може да ви помогне в преценката и избора. След като анализирате заедно възможностите за най-добро ценово предложение, може да изберете банковата оферта и да кандидатствате за вашия жилищен кредит. И помнете, че не винаги най-ниската лихва означава най-добра цена на кредита в дългосрочен план. Ето тук са дребните букви, които кредитният посредник може да ви посочи.

Доверявайте се само на регистрирани кредитни посредници, които могат да предложат качествена услуга. В Асоциацията на кредитните посредници в България членуват над 30 фирми кредитни посредници с опит и професионализъм, които ще защитят вашия интерес. Може да намерите контактите им тук: https://www.acib.bg/members/

Публикуваната статия е превод / преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение. Ако желаете да използвате информацията в тази статия, моля свържете се със SUPER CREDIT, за да получите разрешение.

Още от Полезно