Super Credit е част от

Статия в acib.bg: Как да вземем жилищен кредит с доходи от чужбина?

Българите, живеещи в чужбина, не са малък брой, а интересът им към закупуването на жилища в родната страна става все по-завишен.

Това е разбираемо, защото всеки има нужда от време на време да се връща към своя пристан – към своя роден дом.

Няма човек, който да не иска да бъде по-близко до своите родители и да се погрижи за тях, при нужда, а това мож да стане по-лесно, ако има закупено жилище недалеч от родния кът. Ако сте българин, който живее в чужбина, може например да поискате да прекарате летния сезон в някоя красива вила близо до синьото ни море или да има къде да отседнете, когато спешно ви излезе работа в страната. Много пъти и емоционалната стойност на дома кара хората да решат да го оставят на своите наследници. Нерядко се случва да има и чужденци, които желаят да придобият собственост в България. Факторите, които стимулират това търсене, могат да бъдат свързани и с инвестирането в градски, крайградски и други недвижими имоти.

Много българи имат добра реализация, която им позволява да останат в държавата, докато взимат доходите си от чужбина. Причините, поради които те желаят да се сдобият със свои собствени жилища, могат да бъдат най-различни. Едно е сигурно обаче – собствеността на имот дава едно усещане за стабилност и сигурност.

Изисквания при заемането на жилищен кредит с доходи от чужбина

Както знаем, преди да вземем решение, свързано с отпускането на ипотечен кредит, трябва добре да се запознаем със всички стъпки, предоставени възможности и с процеса по оформянето на цялата документация около имота.

При тегленето на ипотечен кредит с доходи от чужбина обаче има някои важни изисквания:

  • За клиенти с доход от чужбина се отпускат само ипотечни кредити.
  • Клиентът ще трябва да представи пред банката доказуем доход.
  • Финансират се клиенти, работещи в страните от ЕС, САЩ и Канада.
  • Необходимо е лице за контакт/съдлъжник с доход, живеещ и работещ в България.
  • Имотът трябва да е завършено строителство, т.е. да има Акт 16
  • Може да се направи ипотека на собствен имот, за да се закупи жилище в процес на строителство.

Могат да бъдат искани и други документи, според индивидуалния случай.

Особености при отпускането на кредита

Банките обикновено преценяват риска по-внимателно, когато става въпрос за отпускането на ипотечен кредит на клиенти с чуждестранни доходи. Някои от лимитите могат да бъдат по-ниско финансиране спрямо пазарна оценка на обезпечението, като е възможно изискването и на други допълнителни обезпечения. Лихвеният процент ще бъде завишен, а доходите от чужбина, както и вноските по всички кредити, също не трябва да надвишават 40-50% от чистия месечен доход, докато за доходи от България това съотношение е 60-70%.

Всяка банка има своите особености при кредитирането на доходи от чужбина, но ако ползвате кредитен консултант, ще успеете по-лесно да достигнете до пълната необходима информация.

Независимо дали сте чужденец, живеещ в България, но с доходи от собствена фирма, регистрирана и действаща на територията на България или сте българин с доходи от чужбина, кредитният консултант, имайки опит с въпросните казуси, ще Ви представи най-добрите оферти и условия на банките, според Вашия профил.

SUPER CREDIT - Кредитен център е действащ член на Асоциация на кредитните консултанти в България.
Публикуваната статия е превод / преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение. Ако желаете да използвате информацията в тази статия, моля свържете се със SUPER CREDIT, за да получите разрешение.

Още от Полезно