Super Credit е част от

Статия в investor.bg: Жорди Рибо, FIABCI: Търсенето на имоти глобално расте, но пазарът не е в балон

2022 година е идеална за инвестиционни възможност, каза президентът на Международната федерация за недвижими имоти.

Жилищният пазар в България е в добро здраве, а в глобален план още не е достигнал върха си.

Основно предизвикателство сега са цените на строителните материали - не само в България, но и навсякъде в Европа, Азия и Америка. Надявам се тези високи цени на строителните материали да не останат такива дълго време. Това каза Жорди Рибо, президент на Международната федерация за недвижими имоти FIABCI, в предаването „Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

„Всеки си мисли, че се намираме в балон, но всъщност не сме. Единственото, което направи Covid е, че хората осъзнаха, че не искат да живеят на местата, където са живели преди. Хората  продават домовете си, за да купят нови и това е нещо, което пазарът им осигурява. Така че търсенето се увеличава, но все още не сме в балон“

„Не смятам, че и в бъдеще ще има балон, всъщност до него има доста дълго време”, подчерта събеседникът.

Според Рибо увеличението на основните лихвени проценти няма да се отрази на жилищните кредити и имотния сектор, а на бюджетите на домакинствата, защото ще трябва да плащат лихвите по заемите, а те ще се променят. Това ще засегне хората, които са купували в миналото. Когато лихвените проценти са високи, цените на имотите са по-ниски. А когато жилищните кредити са по-достъпни, цените на имотите са по-високи. Така че имотният пазар ще продължава да се движи, посочи гостът. 

„2022 година е идеална за инвестиционни възможности и хората трябва да разберат, че да инвестираш в недвижими имоти е отговорно нещо”, посочи Рибо.

Смятам, че след Covid ситуацията е различна при бизнес имотите и още не е ясно как ще реагират компаниите, както и дали хибридният модел на работа ще продължи.

Относно навлизането на технологиите на пазара на недвижими имоти Рибо каза, че пандемията е благоприятствала развитието им.

„Този пазар не беше много технологичен, но сега внедрихме повече технологии и свикнахме да ги използваме”.
Публикуваната статия е превод / преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение. Ако желаете да използвате информацията в тази статия, моля свържете се със SUPER CREDIT, за да получите разрешение.

Още от Полезно