Super Credit е част от

Статия в investor.bg: Цените на жилищата у нас продължават да растат бързо и през второто тримесечие

Лидер по поскъпване на домовете е Русе, в Пловдив и Варна жилищата поевтиняват минимално на тримесечна база.

Цените на  жилищата у нас са продължили да растат с ускорени темпове и през второто тримесечие на тази година въпреки по-бавния ръст в броя на сделките, отчетен от Агенцията по вписванията.

На национално ниво цените са се повишили с 14,6% на годишна база, като старите жилища (+16%) са поскъпнали по-бързо от новите (+12,3%).

Темпът на покачване на цените на жилищата се е ускорил и спрямо първото тримесечие на 2022 г., тогава те нараснаха с 11,5% и това беше най-голямото увеличение от четвъртото тримесечие на 2008 г. За сравнение, отчетената инфлация у нас през април, май и юни тази година беше съответно 14,4%, 15,6% и 16,9%. 

На тримесечна база ръстът на цените на жилищата се забавя леко и между април и юни достига 3,1% спрямо 5,2% в началото на годината. И при това сравнение съществуващите жилища поскъпват по-бързо от новопостроените, сочат данните на НСИ.

Двигатели на ръстовете на цените на жилищата у нас са шестте града с население от над 120 хил. души, където имотният пазар е най-оживен. В София жилищата са поскъпнали със 17,3% на годишна база, като ръстът на цените се ускорява в сравнение с първото тримесечие, когато те нараснаха с 11,9%. Старите жилища в София са поскъпнали почти с 20% за година през второто тримесечие (19,4%), а при новите цените също са се повишили с двуцифрен, но по-бавен темп от 14,4 на сто. Силният ръст на цените на жилищата в столицата, а и в другите големи градове у нас в последно време, вероятно е накарал някои купувачи да се преориентират към по-евтини панелни жилища, а това е довело и до покачване на цените им. 

Както и през първото тримесечие лидер по поскъпване на жилищата в страната изненадващо е Русе, където за една година цените са нараснали с 23,3%, а при новите жилища повишението е още по-голямо – с 28,6%. Трябва обаче да се има предвид, че жилищата в дунавския град са доста по-евтини в сравнение със столицата. В София средната цена закупените апартаменти през второто тримесечие е достигнала 1425 евро на кв. м по данни на агенцията за недвижими имоти Bulgarian Properties, докато в повечето квартали на Русе цените са около 1000 евро на квадрат, сочат данни на Imoti.net.

Цените на жилищата поскъпват двуцифрено на годишна база и в Бургас и Стара Загора. В морския град те са нараснали с 14,9% на годишна база през второто тримесечие, като и тук подобно на Русе новите апартаменти (+16,4%) поскъпват по-бързо от старите (+14,9%). В Стара Загора цените на жилищата са нараснали с 12,6% за година, като това се дължи почти изцяло на силното поскъпване на старите жилища (+17,3%), докато при новите нарастването на цените е минимално – с 2,2%. И в двата града годишният ръст на цените на жилищата се ускорява в сравнение с първото тримесечие.

Обратна е тенденцията в Пловдив и Варна, които са единствените големи градове у нас без двуцифрено нарастване на цените на жилищата през второто тримесечие. В града под тепетата годишният ръст достига 8,6%, като и тук старите жилища имат превес при поскъпването (+12,9%) пред новите (+3,6%). В морската столица цените са нараснали със 7,9% на годишна база отново благодарение на ръста в цените на старите жилища (+12,4%), при новите жилища те са се задържали на нивото си отпреди една година.

Русе е лидер у нас и по ръст на цените на жилищата на тримесечна база с повишение от 9,5%, следван от Стара Загора с общо покачване от 6,2 на сто, въпреки че цените на новите жилища в града отбелязват спад спрямо първите три месеца на годината. В Бургас за едно тримесечие цените на жилищата са нараснали с 4,9 на сто, а само новите жилища са поскъпнали двуцифрено с 13,8%. София също отбелязва ръст на тримесечна база с 3,3%, докато Пловдив и Варна отчитат минимални спадове съответно с 0,5% и 0,4%. В града под тепетата това се дължи на поевтиняването на новите жилища с 6% спрямо първите три месеца на годината, докато в морската столица намаляват цените както на старите, така и на новите домове.

От миналото тримесечие НСИ започна да публикува данни и за изменението в броя на сделките за новопостроени и стари жилища, закупени от домакинствата. Те се събират от 2015 г. насам, но едва от тази година се оповестяват публично.

Данните показват ръст с 26,8% в броя на продажбите спрямо второто тримесечие на миналата година и с 36,3% спрямо първите три месеца на годината. Най-силен ръст в броя на сделките на годишна база, както и през първото тримесечие е отчетен във Варна с 19%, но това е значително забавяне спрямо покачването с 54,4% между януари и март. Броят на сделките с нови жилища в морската столица е нараснал с 21,5% на годишна база спрямо впечатляващите 105,3% през първото тримесечие.

На второ място е Бургас с ръст от 15,3%. Всички останали градове отчитат по-умерено повишение в продажбите на жилища на годишна база, като в София то е с 8,1%, но столицата е категоричен лидер в страната по брой сделки. За второто тримесечие по данни на Агенцията по вписванията те са 9763, макар че трябва да се направи уточнението, че в това число влизат сделките с всички видове имоти, а не само с жилища.

В Пловдив броят на продажбите на жилища се е увеличил с 2,9% на годишна база, докато в Стара Загора има спад от 5,8% след силния ръст от 38,7% през първото тримесечие.

Публикуваната статия е превод/ преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение. Ако желаете да използвате информацията в тази статия, моля свържете се със SUPER CREDIT, за да получите разрешение.

Още от Полезно