Super Credit е част от

Статия в dbr.bg: Лихвите по ипотеките у нас падат, а не растат

Снимка: Pexels

При жилищните кредити в левове средният лихвен процент се понижава с 0.08 пр. п., до 2.54%

 

През април 2023 г. средният лихвен процент по кредитите за потребление в левове у нас се увеличава с 0.24 пр. п., до 8.48%, а годишният процент на разходите (ГПР) по тези кредити – с 0.23 пр. п., до 8.98%.

При жилищните кредити в левове средният лихвен процент се понижава с 0.08 пр. п., до 2.54%, а ГПР по тези кредити – с 0.06 пр. п., до 2.80%, сочат данните на БНБ.

След това понижение лихвите по ипотечните кредити у нас отново са близо до най-ниските си нива в историята. Те достигнаха минималните 2.46% през миналия септември, когато и ГПР беше на ниво от 2.66 на сто.

Статистиката е налице само месец, след като от БНБ увеличиха минималните задължителни резерви на банките и прогнозираха ускорено повишение на лихвите през идните месеци. 

Какво се случи през април?

През месеца са раздадени нови 668 млн. лв. потребителски кредити спрямо 779.6 млн. лв. месец по-рано. Общо 100.6 млн. лв. от тази сума е по предоговорени кредити или кредити за рефинансиране.

Обемите на новите жилищни кредити се понижават с 14.7%, до 538.4 млн. лв., спрямо 630.9 млн. лв. за март. 

Общо за 152.6 млн. лв. са заемите с предоговорени условия или такива за рефинансиране.

През април се наблюдава и ново повишение на лихвите по кредитните карти след гратисния период. Те вече са на ниво от 20.76% спрямо 20.74 на сто месец по-рано и 20.45 на сто преди година.

Публикуваната статия е превод / преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение. Ако желаете да използвате информацията в тази статия, моля свържете се със SUPER CREDIT, за да получите разрешение.

Още от Полезно