Super Credit е част от

Статия в capital.bg: Десетгодишен рекорд на новите жилищни сгради като брой в края на 2022 г.

Четири от пет новопостроени сгради са къщи, а средната площ на жилището нараства до 110 кв.м

Последната четвърт на 2022 г. е най-силната по брой на въведените в експлоатация новопостроени жилищни сгради за последните десет години.

Това става ясно от предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ) за периода октомври - декември 2022 г. В цялата страна акт 16 са получили 1613 жилищни сгради, което е с 392 (32.1%) повече от същия период на 2021 г. Най-много са новите сгради в София - град (296), следвани от областите Пловдив (232) и Варна (182).

Общият брой на жилищата е 5708, което също е 10-годишен рекорд за последното тримесечие и с 5.3% повече спрямо периода октомври-декември 2021 г. От тях 1997 са в област София (столица), а в Пловдив и Варна са съответно 517 и 742 нови жилища.

Увеличаващият се брой на новите сгради е в унисон с тенденцията на повишена строителна активност вследствие на увеличеното търсене, засилило се по време на пандемията, увеличените цени на жилищата, нарастващата инфлация и още по-осезаемата несигурност от началото на войната в Украйна.

Предприемачите строят благодарение на все още евтините банкови кредити за крайните купувачи и търсенето от хора, склонни да инвестират своите обезценяващи се спестявания в недвижимо имущество, притиснати от повишаващата се през последната година и половина инфлация.

По-големи и по-здрави

По данни на НСИ 78.9% от новопостроените сгради през четвъртото тримесечие са със стоманобетонна конструкция, а с тухлена - 17.4%. Сред новите сгради "най-голям е относителният дял на новопостроените къщи (81.3%), следвани от жилищните кооперации (13.0%)" отчитат от статистическия институт. Спрямо същия период на 2021 г. къщите са се увеличили с 42.81%, докато кооперациите намаляват с минималните 2.78%.

ДАННИ ЗА СТРАНАТА ПРЕЗ ЧЕТВЪРТО ТРИМЕСЕЧИЕ  ЗА ПОСЛЕДНИТЕ  10 ГОДИНИ

Заедно с броя на сградите расте и общата им полезна площ, като в периода октомври-декември 2022 г. тя е 631.5 хил. кв.м, което е с 19% повече от същия период на 2021 г. От нея 494 хил. кв.м е жилищната площ, която от своя страна расте с 18.7%. Наред с това средната полезна площ на едно новопостроено жилище нараства с около 15% до 110.6 кв.м.

Най-голяма средна полезна площ на единично новопостроено жилище е регистрирана в областите Силистра (226.9 кв.м) и Монтана (188 кв.м), но е необходимо да се отчете, че в тях новопостроените сгради са изцяло или основно еднофамилни къщи. В областите Враца (55.4 кв.м) и Велико Търново (78.9 кв.м) по данните на НСИ е най-ниската средна площ на единично новопостроено жилище.

Публикуваната статия е превод / преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение. Ако желаете да използвате информацията в тази статия, моля свържете се със SUPER CREDIT, за да получите разрешение.

Още от Полезно