Super Credit е част от

Статия в dividend.bg: Бизнес заемите ускоряват растежа си до 8.5%

Тенденцията за ръст на кредитирането се запазва въпреки обявеното постепенно покачване на лихвите.

Кредитирането като цяло и бизнес заемите в частност ускоряват растежа си към края на май, показва статистиката на БНБ, публикувана в четвъртък.

Тенденцията се запазва въпреки обявеното от Европейската централна банка постепенно покачване на лихвите, което се очаква да бъде транспонирано и на българския банков пазар. 

Ускорение пред обръщането на лихвения цикъл

Кредитите за бизнеса нарастват с 8.5% на годишна база през май 2022 г., като растежа им се ускорява с 0.8% спрямо април. Обемът им достигат 38.833 млрд. лева. Кредитите за домакинствата. Спрямо същия месец на 2021 г. те се увеличават с 14.5 на сто. Устойчив двуцифрен растеж бележат както жилищните заеми, така и потребителските - съответно с 18.3% до 14.875 млрд. лв. и с 12.3% до 14.120 млрд. лева.

Паричната статистика показва, че поне към края на май кредитният пазар не е повлиян от предстоящите покачвания на лихвените проценти. ЕЦБ вече обяви, че през юли ще повиши лихвата си с 0.25%, повишение ще има и през септември, макар да не е уточнено колко агресивно ще е то, тъй като до последно ще се чакат данните за инфлацията в еврозоната. 

Анализатори са на мнение, че ако през септември ЕЦБ покачи основната си лихва с 0.50 на сто, банките ще увеличат с абсолютна реципрочност лихвите по кредитите. Като покачването ще се усети първо при новоотпуснатите кредити. 

"Развитието на макроикономическите процеси и промяната в лихвения цикъл определено изискват повишено внимание по отношение на кредитния риск, особено в сегмента на жилищното кредитиране", предупреди наскоро управителят на БНБ Димитър Радев.

Леко забавяне на растежа при депозитите

При депозитите се забелязва леко забавяне на растежа им. В края на май 2022 г. депозитите на неправителствения сектор са 105.692 млрд. лв. , като годишното им увеличение е 9.7% спрямо 10.1% през април.

Депозитите на бизнеса са 34.027 млрд. лв. и в сравнение със същия месец на 2021 г. се увеличават с 16%. Влоговете на финансовите предприятия нарастват с 19.2% на годишна база през май 2022 година  и в края на месеца достигат 4.260 млрд. лв. Спестяванията на домакинствата в банките 67.405 млрд. лв., като се увеличават с 6.2% спрямо същия месец.

Спомената промяна в лихвения цикъл би следвало да е добра новина за вложителите, тъй като се очаква с покачването лихвените проценти от страна на централните банки и лихвите по депозитите да тръгнат нагоре, тъй като логиката на затягането на паричната политика е в крайна сметка да задуши кредитирането, инвестициите и потребление, а да насърчи спестяванията, като по този начин се намали инфлацията. Прекалено агресивното затягане обаче крие рискове от рецесия.
Публикуваната статия е превод/ преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение. Ако желаете да използвате информацията в тази статия, моля свържете се със SUPER CREDIT, за да получите разрешение.

Още от Полезно